Skip to main content

Daniel Haglind och Elina Moestam Lindblad är utsedda av förbundsstyrelsen att ansvara för elitfrågor och svenska landslaget i BJJ. Nu har de precis meddelat vilka som blivit uttagna att respresentera Sverige och förbundet i European IBJJF Jiu-Jitsu Championship 2024.

Elina och Daniel – hur har era tankar gått kring landsuttagning? Har det varit ett svårt arbete?

Daniel – Sedan jag började mitt uppdrag så har svensk BJJ utvecklats ofantligt mycket. Det är så kul att se nivån och hur den ökar varje år. I år har vi nått ett läge där vi bara har brun- och svartbälten i landslaget.
Elina – Vi är väldigt nöjda med årets landslag, det är en stor trupp som har tagits ut och flera som ges chansen att representera landslaget för första gången.

Daniel berättar vidare att det är femte året som han är med och tar ut ett landslag (för Elina är det andra året som elitansvarig) och att det alltid är lika svårt. Det är mycket känslor, tankar och åsikter innan truppen är klar och varje år är det både utövare och tränare som hör av sig och ifrågasätter uttagningarna. Jag tycker att det är bra och jag tar gärna den diskussionen, säger Daniel.

Hur arbetar ni, vad grundar ni era val på?

Elina och Daniel berättar att när de tar ut en trupp så försöker de titta på tidigare relevanta meriter och möjligheter att ta medalj på EM och VM. För svartbälten innebär det att atleten aktivt ska ha tävlat och samlat poäng för att kunna ställa upp på mästerskapen. För att få delta på EM som svartbälte så krävs 20 poäng och på VM 80 poäng. I år har atleterna själva kunnat ansöka om att få en plats i landslaget och alla som ansökte blev inbjudna till en uttagning (ett läger) på Bosön i Stockholm för några veckor sedan. Under helgen på Bosön fick elitansvariga chansen att möta atleterna och förklara hur rekryteringen och uttagningen går till, vad de tittar efter och vilka motprestationer som krävs av atleterna själva för att få vara med i landslaget. Atleterna i sin tur fick chansen att visa upp sig samt föra dialog med Elina och Daniel.

Vad kan ni säga om gänget som nu får åka till Paris i januari?

Elina – Några av de som ansökte om landslagsplats var självklara val till landslaget. Av de som kom till lägret kunde vi sedan ta ut ytterligare några till landslaget för säsongen.

Daniel – Truppen tar vi ut på ett år och vi vill gärna ge atleterna en möjlighet att göra en långsiktig satsning vilket gör att truppen vi tar ut är den truppen vi vill arbeta med under året. Jag hoppas att truppen vi har tagit ut i år kan ta fler medaljer än vad vi gjorde förra året. Förra året var det mest framgångsrika året hittills när vi också tar hänsyn till andra mästerskap än IBJJF.

På förra årets EM tog Astrid Schölin guld som brunbälte och under VM samma år tog hon hem ett brons. Marlon Tajik och Amanda Vikingsson har varsitt VM-silver som lilabälten med sig från 2023 och vi ser fram emot att se dessa tre nu som svart- respektive brunbälten, tillsammans med övriga landslagsuttagna kämpa för medaljerna i Paris i januari.

Saknar ni någon på listan, någon som är skadad eller så?

Elina – Vi har några som inte lyckats få ihop de rankingpoäng som krävs för att få åka till EM, andra duktiga atleter kom inte till uttagningen och blev därför inte tillfrågade om en plats senare. Inför nästa säsong hoppas vi kunna göra ännu tydligare vad som gäller för att bli uttagen till landslaget, både för utövare och coacher.

Kommer samma gäng få chansen till World Championship eller kan landslaget komma att ändras?

Elina – Landslaget har tagits ut för EM i Paris januari och kommer att utgöra urvalet för vilka vi sedan skickar till VM i maj/juni.

Daniel – Tyvärr kan vi inte ta ut en alltför stor trupp. De pengar vi har till landslaget kommer från våra medlemsavgifter vilket ju gör att vi väger varje uttagning på guldvåg.

BJJ i Sverige växer så att det knakar och konkurrensen för en plats är tuff. Vi fortsätter självklart att följa fler namn under året och vill gärna hjälpa till att stötta så mycket vi kan, säger Elina.

Har du specifika frågor om landslaget eller uttagningen så är du varmt välkommen att höra av dig till våra elitansvariga.