Skip to main content

Svenska Mästerskapen i BJJ

Svenska Brasiliansk Jiu-Jitsu Förbundet anordnar varje år SM i BJJ för juniorer och seniorer. Genomförande av tävlingen kan enligt stadgarna delegeras till förening. SM, liksom alla andra BJJ-tävlingar, ska vara sanktionerad av Svenska Budo & Kampsportsförbundet.

SM 2024

SBJJF erbjuder ett arrangörsbidrag på 50 000 kr till den förening som utses till arrangör för SM.

För att få arrangera ett SM inom Svenska Budo & Kampsportförbundets idrotter är det obligatoriskt att den arrangerande föreningen genomfört “Vaccinera klubben mot doping”. Om Vaccinera klubben – Välkommen till Riksidrottsförbundet

Vid frågor, kontakta SBJJF via styrelsen@sbjjf.se.

Nedan finns exempel på hur det avtal som upprättas mellan SBJJF och arrangerande förening kan se ut, samt en lathund över de olika uppgifter som åligger arrangerande förening och SBJJF.


Riktlinjer för hur svenska mästare koras
Riktlinjer för hur svenska mästare koras regleras av Riksidrottsförbundet och specificerar tydligt att det endast kan finnas en svensk mästare i respektive åldersklass som sedan kan delas upp i viktklasser samt dam- och herrklasser.

SM i BJJ är därför uppdelat i junior och senior.

SBJJF har valt att göra följande uppdelning av klasserna: i junior-SM tävlar juvenile (16-17 år) i en gemensam klass för vit-lilabälten och i senior-SM tävlar alla tävlande i adult i en gemensam klass för lila-svartbälten.

När två olika bälten möts i en match är det matchtid och regler för det lägsta bältet som gäller under matchen. Det vill säga att ifall ett lilabälte och svartbälte tävlar mot varandra så är det lilabältesregler och matchtid på sju minuter. I övrigt gäller ordinarie viktklassindelning enligt IBJJF:s regelverk.

SBJJF följer IBJJF´s regelverk kring sanktionerade tävlingar enligt IBJJFs standard. Du som ställer upp och tävlar på BJJ SM har även möjlighet att, utöver din ordinarie viktklass, delta i öppna klassen med SM-status.

Vi korar en svensk mästarinna i öppen viktklass för damer samt en svensk mästare i öppen klass för herrar. Vi hoppas att se våra nuvarande och blivande elitutövare kämpa om medaljer och SM-tecken i september och ser fram emot att kora 2024 års svenska mästare på både junior- och seniorsidan!