Skip to main content

Svenska Mästerskapen i BJJ

Svenska Brasiliansk Jiu-Jitsu Förbundet anordnar varje år SM i BJJ för juniorer och seniorer. Genomförande av tävlingen kan enligt stadgarna delegeras till förening. SM, liksom alla andra BJJ-tävlingar, ska vara sanktionerad av Svenska Budo & Kampsportsförbundet.

SM 2023

​Svenska BJJ-förbundet (SBJJF) söker en samarbetspartner bland våra medlemsföreningar för att arrangera SM i BJJ 2023. Tävlingen planeras att gå av stapeln den sista helgen i september, den 23 eller 24 september.

SBJJF erbjuder ett arrangörsbidrag på 50 000 kr till den förening som utses till arrangör för SM. Arrangörsbidraget är minskat från och med nästa år då SBJJF tar hem och står för alla domarkostnader.

För att få arrangera ett SM inom Svenska Budo & Kampsportförbundets idrotter är det obligatoriskt att den arrangerande föreningen genomfört “Vaccinera klubben mot doping”. Om Vaccinera klubben – Välkommen till Riksidrottsförbundet

Sista datum för intresseanmälan är den 1 april. I samband med intresseanmälan behöver vi få följande information:

*Namn på den hall som föreningen avser att boka för SM.
*Har föreningen utrustning som krävs för att anordna tävlingen?
*Har föreningen funktionärer som kan arbeta på tävlingen?
*Motivering varför din förening borde få arrangera SM.

Intresseanmälan skickas till styrelsen@sbjjf.se. Vid frågor, kontakta SBJJF via samma adress. Beslut om vilken förening som får vara med och arrangera SM meddelas under april eller maj månad.

Nedan finns exempel på hur det avtal som upprättas mellan SBJJF och arrangerande förening kan se ut, samt en lathund över de olika uppgifter som åligger arrangerande förening och SBJJF.

Riktlinjer för hur svenska mästare koras

Riktlinjer för hur svenska mästare koras regleras av Riksidrottsförbundet och specificerar tydligt att det endast kan finnas en svensk mästare i respektive åldersklass som sedan kan delas upp i viktklasser samt dam- och herrklasser.

SM i BJJ är därför uppdelat i junior och senior.

SBJJF har valt att göra följande uppdelning av klasserna: i junior-SM tävlar juvenile (16-17 år) i en gemensam klass för vit-lilabälten och i senior-SM tävlar alla tävlande i adult i en gemensam klass för lila-svartbälten.

När två olika bälten möts i en match är det matchtid och regler för det lägsta bältet som gäller under matchen. Det vill säga att ifall ett lilabälte och svartbälte tävlar mot varandra så är det lilabältesregler och matchtid på sju minuter. I övrigt gäller ordinarie viktklassindelning enligt IBJJF:s regelverk.

SBJJF följer IBJJF´s regelverk kring sanktionerade tävlingar enligt IBJJFs standard. Du som ställer upp och tävlar på BJJ SM har även möjlighet att, utöver din ordinarie viktklass, delta i öppna klassen med SM-status.

Vi korar en svensk mästarinna i öppen viktklass för damer samt en svensk mästare i öppen klass för herrar. Vi hoppas att se våra nuvarande och blivande elitutövare kämpa om medaljer och SM-tecken i september och ser fram emot att kora 2023 års svenska mästare på både junior- och seniorsidan!