Skip to main content

Svenska Mästerskapen i BJJ

Svenska Brasiliansk Jiu-Jitsu Förbundet anordnar varje år SM i BJJ för juniorer och seniorer. Genomförande av tävlingen kan enligt stadgarna delegeras till förening. SM, liksom alla andra BJJ-tävlingar, ska vara sanktionerad av Svenska Budo & Kampsportsförbundet.

SM 2024

SBJJF söker en samarbetspartner bland våra medlemsföreningar för att arrangera SM i BJJ 2024. Tävlingen planeras att gå av stapeln den sista helgen i september, den 28 eller 29 september. 

För att få arrangera ett SM inom Svenska Budo & Kampsportförbundets idrotter är det obligatoriskt att den arrangerande föreningen genomfört “Vaccinera klubben mot doping”. Läs mer här om hur du Vaccinerar klubben mot doping.

Från och med SM 2024 är det även obligatoriskt för alla deltagande föreningar att ”Vaccinera klubben” för att deras utövare ska kunna få tävla på SM.

Vill din förening arrangera SM 2024? Skicka då in en intresseanmälan till styrelsen@sbjjf.se senast den 1 april 2024. I samband med intresseanmälan behöver följande information skickas med:

  1. Namn på den hall som föreningen avser att boka för SM.
  2. Om föreningen har utrustning som krävs för att anordna tävlingen
  3. Om föreningen har funktionärer som kan arbeta på tävlingen
  4. Motivering varför din förening borde få arrangera SM.

SBJJF erbjuder ett arrangörsbidrag på till den förening som utses till arrangör för SM.

Vid frågor, kontakta SBJJF via styrelsen@sbjjf.se.

Nedan finns exempel på hur det avtal som upprättas mellan SBJJF och arrangerande förening kan se ut, samt en lathund över de olika uppgifter som åligger arrangerande förening och SBJJF.


Riktlinjer för hur svenska mästare koras
Riktlinjer för hur svenska mästare koras regleras av Riksidrottsförbundet och specificerar tydligt att det endast kan finnas en svensk mästare i respektive åldersklass som sedan kan delas upp i viktklasser samt dam- och herrklasser.

SM i BJJ är därför uppdelat i junior och senior.

SBJJF har valt att göra följande uppdelning av klasserna: i junior-SM tävlar juvenile (16-17 år) i en gemensam klass för vit-lilabälten och i senior-SM tävlar alla tävlande i adult i en gemensam klass för lila-svartbälten.

När två olika bälten möts i en junior-match är det matchtid och regler för det lägsta bältet som gäller under matchen. Det vill säga om ett vitbälte och ett lilabälte tävlar mot varandra så är det vitbältesregler som gäller.

För seniorer gäller att alla matcher, även när två olika bälten möts, tävlar enligt svartbältesregler och med en matchtid om tio minuter.

I övrigt gäller ordinarie viktklassindelning och regler enligt IBJJF:s regelverk.

Om möjligt korar vi även en svensk mästarinna i öppen viktklass för damer samt en svensk mästare i öppen klass för herrar.