Skip to main content

Hej!

Efter en lång period av prövningar börjar vi nu se ljuset i tunneln och en lättnad av restriktioner. Många klubbar har såklart haft det mycket svårt och tappat medlemmar och intäkter. Jag förstår att många har slitit sitt hår för att överleva denna tid.

Men nu kan vi återigen börja planera för en framtid. From 1 juli har vi inte längre några restriktioner eller rekommendationer som begränsar oss. Det kan finnas lokala begränsningar som gör det svårt för klubbar att bedriva träning på normalt vis men i stort sett hela landet kan nu återuppta träningen i någon form.

Dock måste sunt förnuft och klokhet fortsatt gälla. Bara för att många har antikroppar eller blivit vaccinerade innebär inte det att smittan är borta. Vi kan fortfarande hamna i ett läge där vi tvingas stänger ner vissa delar av samhället om inte alla tar sitt solidariska ansvar och stannar hemma om man är sjuk och sköter sin handhygien.

Som elitansvarig på förbundet har jag genom hela pandemin känt en stor frustration över att inte kunna bidra med det jag planerade att göra när jag klev på mitt uppdrag. Men suget efter träningen och timmar av tid framför datorn för att analysera matcher har gjort min motivation starkare än någonsin.

För landslagets del har vi nu lagt en plan för hösten. Vårt ”verksamhetsår” sträcker sig från SM-SM. Under hösten räknar vi med att ha ett träningsläger i Stockholm i slutet av augusti. Agendan är ännu inte satt med vi kommer såklart att ägna mycket tid att sparras. Jag personligen tycker att situations-sparring är väldigt utvecklande. Att fokusera på delar i sitt game som behöver utvecklas tillsammans med någon som har det som sin styrka kan skapa stora synergieffekter. Vidare kommer ska vi försöka hinna med ytterligare ett läger innan SM alternativt åka på en större tävling tillsammans.

SM hålls i år i Växjö, något senare på året än normal. När jag fick frågan om vi skulle skjuta fram SM tyckte jag att det var en klok idé. Jag vill nu uppmana alla klubbar att lägga en plan för att komma igång med sin träning och delta på SM. Växjö Titans har ett mycket gott ryckte om sig att vara välplanerade och strukturerade. Jag ser därför oerhört mycket fram emot årets SM. Vi kommer både att kora flera nya Svenska Mästare men jag kommer också att se underlaget för att ta ut ett nytt landslag.

Sverige som nation och idrottsland är mycket framgångsrikt. Vi har kompetenta tränare och har, trots vår lilla storlek, många duktiga utövare och unga talanger som snart kommer och tävlar i vuxenklasserna. Förbundet arbetar med ett förslag att skapa ett juniorlandslag, något som definitivt kommer hjälpa tillväxten i Sverige. För att bli uttagen till landslaget för seniorer krävs att man deltar på SM och förutom att prestera bra under hela året visar prov på gott “sportmanship” då man är en representant för nationen, förbundet och sporten.

Under året som varit har timmarna på mattan blivit färre för de flesta av oss medan tiden på gymmet och i löpspåren ökat desto mer. Det är klokt att variera sitt tränande och som Landslagsdeltagare genomför vi fysprofiler på Bosön en gång om året. Ni hittar fysprofilerna och tolkningsmallarna här nedan.

Olika idrotter har olika profiler, vår profil är ganska lik Judo och Brottning. Profilen visar en uppskattning av hur mycket vikt/kraft/tid/höjd en genomsnittlig elitidrottare presterar i respektive övning. Vissa av övningsresultaten är kopplade till din vikt medan andra är oberoende av andra faktorer.

RF har gjort bedömningen att ett resultat mellan 0-5har ger små möjligheter att prestera på toppnivå. Ett värde mellan 5-7 kan kompenseras med en god teknik. Värde mellan 7-10 är så pass bra att det inte är styrkan som blir avgörande för resultatet.

Ni ska alla träna på ett sådant sätt att ni utvecklas och jag vill här dela med mig av ett verktyg ni kan använda för en alternativ del i er träning.

Det är nu fortsatt viktigt att följa de allmänna råd som gäller för att detta skall bli bra. Jag har en förhoppning om ett spännande BJJ-år framför oss. Ta hand om er så ses vi på mattan!

Med vänlig hälsning, Daniel Hagling