Intervju med Susanna Hoffmann – guldmedaljör på European Open 2016!

Intervju med Susanna Hoffmann – guldmedaljör på European Open 2016!

 

12660392_10207239568565163_1114496753_n

12695886_10207239567525137_1230615737_n

BJJ fortsätter växa i Sverige och svenska utövare fortsätter plocka hem medaljer på stora internationella mästerskap. På European Open i Lissabon i slutet av januari i år var det flera svenskar med på prispallen. Vilka är de svenska atleterna som representerar oss ute i BJJ-världen och hur gör de för att lyckas på stora mästerskap? Och vad är det som gör BJJ så populärt och till en växande sport? Vi har valt att intervjua några av de svenska medaljörerna för att lära känna dem lite mer. Första intervjun blir med Susanna Hoffmann från Karlshamn Fightcenter som på EM plockade hem guldmedaljen i sin viktklass, adult blue belt -64 kg. Susanna har tränat i snart 3 år och har tävlat mycket från första stund och bland annat blivit känd för sina armbars. BJJ är den första sporten hon riktigt fastnat för och säger att det bästa med sporten är gemenskapen, bra träning och utmaningen. Hon delar dessutom intresse med sin son vilket gör att det mesta i familjen kretsar kring BJJ. Här nedan får ni resten av intervjun med henne!

Hur kom det sig att du började med BJJ?
Det var så att min son Mikael ville prova på BJJ så efter att ha tittat på ett par gånger så valde jag att testa på och fastnade för det.

Hur många gånger tränar du totalt i veckan, BJJ/fys/gym?
Jag tränar BJJ ca 5-6 dar i veckan, springer 5-6 dar i veckan.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?
Dagen börjar oftast med löptur i skogen vilket är bra sätt att starta dagen.

Har du tidigare tränat eller tränar du just nu några andra sporter och i så fall vad är det som gör BJJ bättre eller som skiljer från de andra?
Det jag gjort är löpträning och styketräning, BJJ är bättre än allt annat jag tidigare gjort! BJJ är bra träning, det är utmanande och det är gemenskap.

Har du något bästa/speciellt BJJ-minne?
Bästa att träna på fightzone i Rio de janeriro.

Vilken är din favoritteknik och varför?
Min favorit teknik är armbar.

Hur snabbt efter att du börjat träna märkte du att du var grym på armbars och vet du på ett ungefär hur många matcher du vunnit på den tekniken?
Jag vet inte riktigt men jag har haft turen med en bra tränare som hittade det bästa i mitt game och som jobbade med de upplägget redan inför min första tävling. Jag vinner ju långt ifrån alla matcher på armbars men kanske 70 %. Jag har mkt annat i mitt game som vi jobbar hårt med som jag inte tycker är lika enkelt som armbars.

Har du någon förebild inom BJJ och i så fall varför?
Mackenzie Dern är ju en av favoriterna gillar hennes game med snabba submissons men det finns ju många som tex Michelle Nicolini mm.

Vad tycker du är det bästa med BJJ?
Jag skulle vilja säga allt! BJJ betyder allt för mig. Jag känner att jag verkligen hittat rätt sport/livstil och allt jag gör återkopplar jag till min BJJ. BJJ har givit mig mycket och jag har lärt känna massor av fantastiska människor.

Varför tävlar du?
Jag tycker tävling är en viktig del i BJJ och det är absolut en motiverande faktor i min träning.

Vad har det inneburit för dig att tävla i BJJ?
Jag har verkligen vuxit som människa av att tävla. Tro det eller ej men jag har fruktansvärt dåliga tävlingsnerver det börjar redan flera veckor innan det är dax för att tävla med sömnlösa nätter och stress av bara tanken men jag gillar att utmana mig själv så nånstans är det ändå värt det.

Jag känner verkligen igen mig där och jag har många gånger inför en tävling funderat på om jag inte bara ska lägga av och slippa känna stressen men ändå känner jag att jag vill fortsätta tävla. Men känner du att du blivit bättre med tiden på att hantera dessa känslor?
Ja den tanken har slagit mig med ett par gånger. Tyvärr har det nog inte nerverna blivit bättre men tycker nog jag kan hantera stressen lite bättre nu.

Skiljer sig din träning beroende på om du ska tävla eller inte?
Det som skiljer sig i min träning är inte mer än att jag brukar lägga in fler sparringpass.

Brukar du banta inför tävling och i så fall hur hanterar du det och vad äter du då?
Nej bantar gör jag inte men tänker på vad jag stoppar i mig försöker äta så sunt som möjligt.

Hur förbereder du dig inför en tävling och har du några speciella rutiner?
Mycket sparring veckorna innan och på själva tävlingsdagen vill jag vara för mig själv och försöka hålla mig lugn innan det är dax att gå på mattan så gärna med musik i öronen och huva på.

Vad har du för mål med din träning och tävlande?
Att ha kul och utmana mig själv, se mina svagheter och hela tiden lära mig mer, jag gör detta för att jag älskar det.

Kommer vi få se dig på VM någon gång!?
Ja det är ett av mina mål.

Vad brukar du få för kommentarer från vänner/släkt om din träning?
Det är svårt för folk som inte rullar att ha förståelse för att  jag lägger så mycket tid på BJJ som jag gör och mer ofta än sällan får man höra det. Jag och min son Mikael rullar ju ihop och det mesta vi gör tillsammans kretsar kring BJJ så rent familjemässigt så funkar det ju fantastisk bra;-)

Tycker du det är jobbigt ibland att behöva tacka nej till exempelvis fester/alkohol, hänga mer med vänner eller liknande för att satsa på träningen?
Nej absolut inte! BJJ är det jag gillar att syssla med och det går före de mesta.

Hur tror du vi kan få sporten att växa ännu mer och få mer uppmärksamhet?
Hmm svår fråga. Det borde uppmärksammas mer i media för att väcka större intresse för sporten.Jag tror UFC hjälper till att få BJJ att växa.

Finns det något du skulle vilja förändra eller utveckla vad gäller BJJ i Sverige eller internationellt som skulle göra det bättre för alla utövare och tävlande?
Allt går säkert att göra bättre men jag har inte så mycket att anmärka på men hade ju varit kul med fler tävlingar på närmare håll.

Tack Susanna för att du ställde upp och svarade på lite frågor och lycka till med din träning och tävling i fortsättningen!
//Veronika Engelmann, styrelseledamot SBJJF

 

 

 

 

 

 

 

 

Om författaren

administrator