Sammanfattning av 2012

Sammanfattning av 2012

Vår sekreterare Ulf Elm bjuder här på en kortare sammanfattning av vad som hänt under det gångna året:

 

Svenska BJJ Förbundet har haft ett väldigt aktivt 2012 och svensk BJJ har befunnit sig på frammarsch på flera fronter. Flertalet svenskar har tagit medaljer på stora utländska mästerskap. Antalet medlemsföreningar fortsätter att öka. I nuläget är 79 klubbar anslutna till förbundet som arbetar för att föra svensk BJJ framåt både i bredd och spets. Förbundet har sanktionerat flera stora och lyckade tävlingar under året och inte minst vill vi lyfta fram det SM/RM som arrangerades av Västerås Fight Team. Under en intensiv tävlingsdag korades flera mästare i såväl junior-, senior- och veteranklasser. Här nedan följer årets svenska mästare i BJJ (senior):

Herrar: Amir Albazi (-64kg) Paulo Sandsten (-70kg), Robson Barbosa (-76kg), Claes Weyde (-82,3kg), Andreas Gustafsson (-88,3kg), Richard Bohman (-94,3kg), Victor Cheng (-100,5), Mikael Marffy (+100,5kg)

Damer: Maxine Thylin (-58,5kg), Ida Hansson (-69kg), Janni Larsson (+69kg)

Landslagsgruppen laddar nu inför European Open i Lissabon samt andra internationella tävlingar under 2013 och vi hoppas såklart på ännu fler svenskar på pallplats än 2012. En förutsättning för att prestera på högsta internationell nivå är att de nationella tävlingarna närmar sig samma nivå. Förbundet har under året därför arrangerat två stycken domarutbildningar under ledning av IBJJF:s regelansvarige Alvaro Mansor. Tillsammans med ett par andra förbund och en av våra föreningar, lyckades vi vid Budo och Kampsportsförbundets årsstämma avskaffa det obefogade och hämmande läkarkravet vid tävling. Vi ser redan hur detta har underlättat för våra medlemsföreningar att arrangera tävlingar. Säkerheten vid våra tävlingar säkerställs nu av sjukvårdspersonal med adekvat utbildning.

Förbundet har även arbetat med en översättning av IBJJF:s regelverk till svenska, samt aktivt arbetat för att regelverket ska vara tydligt och följas av både tävlande, coacher, domare och supportrar. Ida Hansson har som första svensk dömt på IBJJF:s London Open och Marcus Widengren har blivit inbjuden till att döma på European Open i Lissabon, vilket är ett erkännande att våra domare håller en god internationell nivå och ett kvitto på att svensk BJJ färdas i rätt riktning.

God fortsättning på det nya träningsåret!

Om författaren

administrator