Ett nytt rankingsystem

Ett nytt rankingsystem

SBJJF och landslagscoach Ricard Carneborn har tillsammans utarbetat ett rankingsystem som kommer användas som ett hjälpmedel för landslagscoachen att ta ut personer till landslaget. Landslaget består av en person i varje viktklass där det funnits tillräcklig konkurrens.

Rankingpoäng delas ut till medaljörer i lila-, brun- och svartbälten i samtliga svenska tävlingar som erhållit sanktion. Lilabälten får 4 poäng för guld, 2 poäng för silver och 1 poäng för brons. Brunbälten får 8 poäng för guld, 4 poäng för silver och 2 poäng för brons. Svartbälten får 12 poäng för guld, 6 poäng för silver och 3 poäng för brons. På SM kan man få fler rankingpoäng än på övriga tävlingar, vilket innebär att ett guld på SM ger 24 poäng, ett silver på SM ger 12 poäng och ett brons på SM ger 6 poäng.

Rankingpoäng kommer börja räknas från och med nu och landslaget kommer tas ut måndagen vecka 17, ungefär sju veckor innan VM i Los Angeles. Den person med flest rankingpoäng när landslaget ska tas ut kommer vara den hetaste kandidaten till landslagsplatsen, men vid jämn eller snarlik poängställning kommer företräde ges till personer som har chans att ta medalj i de högsta bälteskategorierna.

Medaljer på internationella tävlingar samt närvaro på landslagsläger är även det meriterande och är något som landslagcoachen kommer ta hänsyn till när landslaget tas ut. Rankingpoängen är knutna till person, vilket innebär att man inte måste tävla i samma viktklass året om för att kunna tillgodoräkna sig sina rankingpoäng. Men om en person byter viktklass efter uttagningen till VM så är man inte längre garanterad sin landslagsplats.

Om författaren

administrator