Styrelsen har ordet

Styrelsen har ordet

Sveriges prestationer på årets upplaga av European Open i Lissabon var inget mindre än fantastiskt. Förutom de 37 individuella medaljerna, så kammade Sverige efter mycket fina prestationer i blåbälteslagtävlingen hem två guld till, i lätt- respektive tungviktsklassen. Det om något visar på att Sverige kommer vara ett land att räkna med i BJJ-sammanhang i framtiden. Som grädde på moset tog vi även ett silver i brun- och svartbälteskategorin. Inte så konstigt att vår ordförande var nöjd.

På plats tog även undertecknad och Martin Janson kontakt med Marcelo Araujo, chef för IBJJF och vice ordförande i CBJJ. Eftersom det varit en del diskussioner kring upplägget på det svenska mästerskapet så frågade vi Marcelo hur han såg på att vi hade slagit ihop lila-, brun- och svartbältesklasserna och huruvida detta bröt mot deras regler. Han hävdade med emfas att det inte bröt mot deras regler och att han tyckte att i vår situation så var det helt rätt att göra så som vi hade gjort. Utan att nämna hur vi själva hade gjort, så frågade vi också om han ansåg att vi borde ha använt lila eller svartbältesreglerna för den tävlingen. Han menade att vi självklart borde använda lilabältesreglerna under dessa förutsättningar, eftersom vi först och främst måste tänka på utövarnas säkerhet. Givetvis var det kul att i efterhand få en så pass tung bekräftelse på att förbundet hade tänkt rätt i dessa frågor. Vi diskuterade även om att inleda ett officiellt samarbete mellan SBJJF och IBJJF. Under vilka former och på vilka områden är inte riktigt bestämt än, men vi återkommer så snart vi har lite mer konkret information om detta.

Slutligen vill vi påminna alla våra föreningar där ute om att det snart är dags för årsstämma. Vi hoppas  att så många som möjligt kan komma och rösta fram nästa styrelse. Vi vill även nämna att styrelsen skickat in en motion till Svenska Budo & Kampsportsförbundets årstämma, som äger rum samma dag, om att avskaffa läkarkravet på våra BJJ-tävlingar. Vi anser att läkarkravet inte bara är onödigt utan även direkt kontraproduktivt. Att istället ha krav på sjukvårdspersonal som är kunnig i livräddande första hjälpen samt inom akut omhändertagande av idrottsskador, anser vi skulle öka utövarnas säkerhet. De föreningar som delar styrelsens syn i denna fråga uppmanar vi att delta på SB&KFs årsstämma för att rösta på vår motion. Kolla bara först att ni är med i den preliminära röstlängden. Är ni inte det, men anser att ni borde vara det så kontakta SB&KF för att reda ut det i god tid innan årsstämman.

Vi syns på mattan!

Om författaren

administrator